sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Kysymyksiä kielletystä kirjasta, joka ei ollutkaan itse kielletty ja selvennyksiä niihin

A. Minä aikakautena kirjantapahtumat ovat tapahtuneet?

B. Miten kirjan sensurointi on vaikuttanut sen suosioon?

C. Minkä takia ja missä maissa kirja on sensuroitu?



A. Kirjan tapahtumat keskittyvät Ludvig XIV:n eli aurinkokuninkaan aikaan ja kuvailevat sen aikaista eloa eri luonteisten hahmojen kautta.

B. Kirjaa ei itsessään ole sensuroitu,  Molierin muita teoksia sensuroitiin kyläkin.

C. Kirjaa ei ole sensuroitu, mutta Moilierin teoksia on sensuroitu Raskassa, koska teoksia syytettiin uskonnon pilkkaamisesta.


Molieren näytös ihmisvihaajasta


Jean-Baptiste Poquelin, taiteilija nimeltään Molier 1622-1673. Näytelmän Molier julkaisi vuonna 1666, se sijoittuu Ludvig Aurinkokuninkaan aikakauteen
Teoksen päähenkilö on Alceste ja hänen käytöksestään saa heti alussa jo kuvan sitä, että hän on suorasanainen ja sanoo suoraan palautteen ihmisestä, enimmäkseen negatiivista, mistä on myös havaittavissa hänen vihansa ihmiskuntaa ja ihmisiä itsessään kohtaan. Tämä käytös leimaa hänet ihmisvihaajaksi.
Alcestesta vihaa kaikkia muita ihmisiä paitsi Celimenea, johon hän on palavasti rakastunut, vaikka rakkaus on yksipuoleista, sillä Celimena lirkuttelee lähes kaikkien miesten kanssa, jotka vain edestänsä löytää
  Alussa saa kuvan, että Alceste oli tarinan ikävin ja henkilö ja "pahis", mutta loppua kohti Celimenean juonet alkavat palastumaan ja titteli siirtyykin hänelle, Alcestella on myös kilpakosija Oronte.

Kirjan teemana on ihmisten moitteiden löytäminen ja vihaaminen.

Kirjan juonseta oli aluksi vaikea saada kiinni lyhyiden vuoropuheluiden takia, mutta lopuksi niistäkin sai selkoa hyvin.